På facebook tycker jag att man ofta kommer över inlägg i olika grupper där personer klankar ner på varandra på olika sätt. Kan vara pga utseende, stavfel, en förfrågan eller precis vad som helst. I nästan varenda tråd så finns det personer som av någon anledning känner att dom måste skriva någonting negativt eller påpeka saker på ett mindre snällt sätt, vilket alltid startar tjafs och så blir det diskussioner som inte har med orginalinlägget att göra överhuvudtaget och smutskastning åt alla håll och kanter.
 
Kom över ett sådant inlägg idag där en person gjorde en förfrågan om ett tips och hade lite svårt för stavning. Jag såg att personer hade kritiserat andra personer då dom hade skrivit negativa saker, dom negativa inläggen va raderade så jag vet inte vad som hade sagts. Det framgick längre ner att den här personen va döv och ev någon utvecklingsstörning, är dock inte helt säker på det sistnämna, och alltså har teckenspråk som sitt första språk om man så säger, vilket betyder att det kanske inte är helt lätt att stava alla ord eller sätta ihop en mening.
 
Men personer tänker inte så långt, dom frågar på ett dumförklarande sätt vad personen menar, verkar irriterade över att det kan vara svårt att tyda vissa ord eller meningar och spyr ut kritik och irritation och vad dom tycker. Varför?
 
Varför gör personer, som åtminstone till ålder sett ska vara vuxna, så? Jag förstår inte varför en del människor har ett sådant behov av att kritisera andra och kasta ur sig skit på andra? Innan eller utan att tänka på vad som kan ligga bakom det dom själva stör sig på, innan eller utan att tänka på hur det kan påverka personen dom skriver till/om, innan eller utan att tänka på att personen i fråga faktiskt är en riktig människa med känslor. Jag förstår inte behovet av att vilja trycka ner andra människor?
 
Är det så svårt för vissa att bara se förbi eller scrolla vidare ifall det är något som inte passar dom?
 
Man har ju hört att personer trycker ner andra för att må bättre själv. Men hur kan man må bättre själv genom att skada en annan människa fysiskt eller psykiskt? Vad är det i deras ego som gör att det känns bra för dom? Vad är det som gör att dom tycker att det är okej att mobba människor?
 
Har dom inte fått lära sig att visa medkänsla, tänka på hur andra personer känner eller hur det skulle vara att själv bli utsatt? Har dom inte fått lära sig att man inte retar eller mobbar andra människor?
 
Man tror ju att det ska finnas logiskt tänkande hos vuxna människor. Hade dom själva eller någon i deras närhet blivit utsatta så kan jag garantera att dom hade reagerat annorlunda och inte alls varit okej med det, så vad är det som gör att det är okej att trycka ner någon som dom inte känner? 
 
Har dom så mycket hat inom sig? Är dom missnöjda med sig själva så dom vill att andra personer ska må dåligt också? Är det ett rop efter uppmärksamhet oavsett om det blir negativ uppmärksamhet bara att någon ska se dom?
 
Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå varför man gör så? Utan att personen varit elak mot dom, utan att personen varit elak mot någon, utan att personen kritiserat dom, någon annan eller någonting alls som ens uppnar upp för diskussion. 
 
Ett inlägg med en bild till exempel. Där verkar många ta sig rätten att berätta precis vad dom tycker om utseendet och hur dom tror att personen är baserat på utseendet. Utan att någon bett om en åsikt. Den bara är där, kanske för att visa upp någonting?
 
Visst yttrandefrihet osv. Men logiskt tänkande då? Medkänsla? Att kunna sätta sig in i hur någon annan känner och kommer att känna efter att du sagt något? 
 
Hur ska man kunna lära ut till barn att inte mobba andra, att man ska vara snäll mot varandra, hjälpa varandra, visa medkänsla, tänka på hur man själv hade känt innan man agerar eller säger något, tänka på att någon kanske är som den är eller gör som den gör för att det finns något bakomliggande, vad är det för mening att lära ut sådant eller hur ska man kunna lära ut sådant till barnen när dom ser att vuxna gör precis tvärtom?
 
Man kan berätta hur det ska gå till, men så måste man ju agera där efter också, annars blir det dubbelmoral och vilseledande. Hur ska dom veta vad som är rätt eller fel när man säger en sak men gör en annan? Hur ska dom veta vad som är rätt eller fel ifall jag säger att så gör man inte men så ser dom en annan vuxen göra så? Var är logiken i det för barnen? Hur ska man kunna förebygga och få bort mobbning i skolorna när dom vuxna fortsätter? Gör dom vuxna så så är det ju inte så farligt? Då måste det ju vara rätt för vuxna vet ju bäst.
 
Eller gör dom det?
#tankar, #vuxenmobbning,

Kommentera

Publiceras ej